niedziela, 29 marca 2020

Czy kuchnia może być "laboratorium chemicznym" ?

Na zajęciach koła chemicznego zajmowaliśmy się już tym tematem  kliknij :)

Zachęcam do bezpiecznego eksperymentowania i dokumentowania swoich prac. 

Do wykonywania "domowych"eksperymentów nie jest konieczne szkło czy sprzęt laboratoryjny. Można wykorzystać wszystko, co się nadaje i czym dysponujecie w domu. Zależy od Waszej pomysłowości.

Jakie odczynniki można wykorzystać w domowym eksperymentowaniu?


  • wodę niegazowaną i gazowaną ( sprawdzamy rozpuszczalność gazu w wodzie zimnej i ciepłej), 
  • proszek do pieczenia, 
  • sodkę, 
  • skrobię ( mąkę ziemniaczaną), 
  • mleko, 
  • tłuszcze roślinne ( olej) i zwierzęce ( smalec), 
  • cukier i sól, 
  • estry ( olejki do ciast),
  •  kwas octowy( ocet) i kwas cytrynowy( kwasek cytrynowy)
  • gaz ziemny ( metan)
  • jajka