Do izolowania DNA potrzeba: 2
łyżki płynu do naczyń,1 łyżeczkę soli, pół szklanki wody, 10 ml alkoholu,
filtr, blender z pojemnikiem, lejek, probówę i
patyczek do wyciągania DNA oraz jeden pomidor.
Materiał obieramy ze skórki i drobno kroimy
Przygotowujemy roztwór z soli kuchennej i płynu do naczyń
Pokrojony materiał
przekładamy do zlewki z przygotowanym roztworem z soli i płynu do naczyń.
Zlewki wkładamy do gorącej wody na około
5 minut i ochładzamy.
Kolejne czynności to miksowanie ( użyliśmy blendera) i
filtracja.
Przesącz należy przelać do probówek i
dodać taką samą objętość schłodzonego alkoholu etylowego, w taki sposób, aby
alkohol utworzył warstwę nad przesączem.
Stężony alkohol
spowoduje wytrącanie DNA w postaci cienkich nitek z przyczepionymi bąbelkami
powietrza.