czwartek, 10 października 2019

Izolowanie DNA z pomidora


Do izolowania DNA potrzeba: 2 łyżki płynu do naczyń,1 łyżeczkę soli, pół szklanki wody, 10 ml alkoholu, filtr, blender z pojemnikiem, lejek, probówę       i  patyczek do wyciągania DNA oraz jeden pomidor.



Materiał obieramy ze skórki i drobno kroimy


Przygotowujemy roztwór z soli kuchennej i płynu do naczyń


Pokrojony materiał przekładamy do zlewki z przygotowanym roztworem z soli i płynu do naczyń.


Zlewki wkładamy do gorącej wody na około 5 minut i ochładzamy.



Kolejne czynności to miksowanie ( użyliśmy blendera) i filtracja.

Przesącz należy przelać do probówek i dodać taką samą objętość schłodzonego alkoholu etylowego, w taki sposób, aby alkohol utworzył warstwę nad przesączem.
Stężony alkohol spowoduje wytrącanie DNA w postaci cienkich nitek z przyczepionymi bąbelkami powietrza.