wtorek, 24 października 2017

Chemia w kuchni - ciąg dalszy

Czy kuchnię możemy nazwać chemicznym laboratorium?                            Otóż codzienne czynności, np. gotowanie wody, mielenie kawy, smażenie mięsa, pieczenie ciasta, mycie naczyń to zjawiska fizyczne i reakcje chemiczne. Substancje chemiczne to między innymi sól kuchenna (chlorek sodu), cukier(sacharoza), proszek do pieczenia(wodorowęglan sodu), mąka ziemniaczana(skrobia), ocet( kwas octowy) i woda - z kranu, mineralna, destylowana  - tlenek wodoru. 
Dzisiaj na zajęciach dowiedzieliśmy się, co to są detergenty i jak działają na tłuszcz oraz wykonaliśmy doświadczenia : kolorowe wzory i  chemiczne jojo. 
Do wykonania doświadczenia należy wziąć: talerz, mleko, barwniki płyn do naczyń           i patyczek do uszu

Aby wykonać chemiczne jojo potrzeba: wysokie naczynie, sodkę, olej, barwnik, wkraplacz